Vremea rece de afara ii incurajeaza pe oameni sa bea cat mai multe bauturi fierbinti, pentru a se incalzi. Totusi, poate ca v-ati saturat de bauturile obisnuite din sezonul rece, precum cafea si ciocolata fierbinte. Poate va intereseaza si alte idei, cum ar fi cateva retete de ceaiuri fierbinti si sanatoase, ca sa puteti sa alternati savoarea.
In afara de incalzirea organismului, cercetarile au demonstrat ca bauturile calde sau fierbinti pot face bine si sistemului vostru de aparare. Asta se datoreaza faptului ca bauturile calde precum cafea si ceai contin si cantitati mari de antioxidanti.
Ceaiul de musetel, cu miere si lamaie, face parte din bauturile calde pe care trebuie sa le aveti in vedere mai ales cand aveti o zi care va distruge nervii. In afara de antioxidantii continuti, ceaiul de musetel este recomandat si pentru calmarea nervilor. Furnizeaza si alte beneficii pentru sanatate, incluzand glicina expandata, care este de folos femeilor, in primele luni de sarcina. De asemenea, acest ceai are si proprietati antimicrobiene, foarte utile pentru sistemul digestiv.
Acest tip de ceai poate fi preparat din pliculete de ceai preambalat sau dintr-o lingurita de flori de musetel. Puneti un pic mai mult de o ceasca cu apa la fiert si apoi adaugati florile in ea. Puneti un capac la recipientul in care fierbeti florile si lasati-l cca. 30 secunde. Luati ibricul de pe foc si lasati sa se odihneasca cel putin 1 minut. Adaugati suc de lamaie si miere, dupa gust. Beti-l usor, savurandu-l.
Sau, cand vine de vorba de ceai, poate preferati ceva mai picant. Puteti sa faceti un ceai condimentat pentru a va incalzi. Aveti nevoie de:
- 700 ml apa
- ceai
- ceainic sau ibric si strecuratoare
- lapte
- zahar din stevie sau miere
- condimente precum nucsoara, ghimbir, scortisoara, baton de vanilie, cuisoare, piper negru, anason, frunze de dafin.
Puneti la fiert cei 700 de ml de apa. Opriti focul si puneti ceaiul in apa fierbinte, pentru 5 minute. Adaugati condimentele solide, dar aveti grija sa nu faceti ceaiul foarte tare. Amestecati ceaiul si puneti capacul. Lasati ceaiul la foc scazut pentru aprox. 15 minute. Strecurati ceaiul si adaugati zahar sau miere si lapte dupa gust.
Ceaiul verde fructat va ofera beneficiile aromelor fructelor din vara, avand, in acelasi timp, beneficiile ceaiului verde fierbinte. Clocotiti apa si luati-o de pe foc. Adaugati un plic de ceai verde si suc de fructe, de care doriti. Lasati compozitia sa stea intre 8 si 15 minute, in functie de cat de tare doriti sa fie ceaiul. Turnati ceaiul intr-o ceasca si adaugati indulcitor in functie de preferinte.
Nimic nu se compara cu o ceasca de ceai fierbinte intr-o zi geroasa. Va va incalzi din interior catre exterior. Incercati una dintre ideile de mai sus. Cand va va fi cald si bine, veti fi multumiti ca ati incercat. Si daca mai stiti si voi alte retete folositoare impotriva gerului, va rugam sa ni le impartasiti!