In acest articol va prezentam analizele pe care ar trebui sa le faceti o data pe an, pentru a va verifica sanatatea, precum si rezultatele normale pe care ar trebui sa le aveti.
Acidul uric
Este unul dintre resturile ramase de la descompunerea proteinelor in organism. Nivelul acidului uric in sange este ridicat in caz de guta si insuficienta renala.
Nivelul normal:
- La femei: 20-60 mg/l
- Barbati: 25-70 mg/l
HCG
HCG sau gonadotropina corionica umana ese un hormon al carui nivel este ridicat in sange si urina in caz de graviditate. Dozajul sau permite urmarirea evolutiei sarcinii inca de la primele zile de conceptie.
- In absenta sarcinii, nivelul este inferior 5U/l
- In a 4-a saptamana de amenoree – lipsa ciclului menstrual: 1500 U/l
- In a 6-a saptamana de amenoree: 28 000 U/l
- In a 8-a saptamana de amenoree 94 000 U/l
- In a 12-a saptamana de amenoree: 57 000 U/l
- In a 17-a saptamana de amenoree: 18 000 U/l
- In cursul celui de al doilea si al treilea trimestru de sarcina, nivelul se mentine intre 10 000 si 30 000 U/l
Calciul
Calciul trebuie sa ramana la un nivel fix in sange. O variatie poate insemna o boala a oaselor, renala, endocrina sau un aport mic de vitamina D.
Nivelul normal: 90-105 mg/l
Colesterolul si lipidele
Sangele contine 5-7 grame de lipide pe litru. Aceste lipide sunt legate de molecule speciale de proteine, lipoproteinele, care au ca sarcina transportul lor.
Se disting 4 tipuri de lipoproteine:
- Chylomicronii, bogati in trigliceride
- VLDL sau lipoproteine de foarte mica densitate sau pre-beta-lipoproteine, de asemenea bogate in tricliceride
- LDL sau lipoproteine de mica densitate, numite si beta-lipoproteine, ce transporta cea maimare parte de colesterol. LDL se mai numeste si colesterolul rau.
- HDL sau lipoproteine de densitate mare sau alpha-liproproteine, transporta mai ales fosfolipide si un pic de colesterol. HDL este numit si colesterolul bun.
Nivelul normal: lipide in sange – 5-7 g/l.
Creatinina
Este oglinda modului in care functioneaza sistemul renal. Ea este in mod normal ridicata la persoanele foarte musculoase sau in caz de boli musculare.
Nivelul normal: 5-12 mg/l
Gamma GT
Cresterea acestora este considerata ca un semn de posibila intoxicare alcoolica. Nivelul sau permite urmarirea unui regim fara alcool.
Dar Gamma GT nu creste in caz de intoxicatie crescuta, ci abia dupa aproximativ 3 sapatamani de intoxicatie pentru a observa nivelul crescut.
Ea este de asemenea crescuta si in caz de obstructie a cailor biliare si hepatita virala. Aproximativ 10% dintre persoane au un nivel ridicat fara sa existe o explicatie logica.
Nivel normal: trebuie sa fie inferior 35 U/l
Gazometria
Numit si gazul sangelui, aceasta inseamna studierea gazelor din sange, adica a oxigenului si gazului carbonic.
Esantionul de sange prelevat permite observarea saturatiei hamoglobinei cu oxigen si masurarea ph-ului sanguin, adica a aciditatii sangelui, cat si nivelul bicarbonatelor.
Acest examen poate fi realizat prin punctie arteriala sau piscand lobul urechii si este foarte util in cazul bolilor respiratorii sau metabolice care pot antrena o acidoza – prea mult sange acidulat – sau o alcaloza – prea mult sange alcalin.
Ph-ul normal este aproximativ 7,46. Acest exament se realizeaza pentru a supraveghea evolutia bolnavilor respiratori sau a pacientilor aflati in coma.
Glicemia
Ea trebuie calculata pe stomacul gol, dar pentru un diagnostic de diabet poate fi necesara un calcul al acesteia dupa masa sau dupa absorbita a 75 g de zahar. Nivel normal: 0,8-1,1 g/l.
Hemocultura
Sangele prelevat pentru o hemocultura este analizat in laborator, ceea ce inseamna ca se vor cauta microbi care ar putea circula in sange, in cazul unei septicemii sau a unei infectii localizate.
Prelevarea trebuie sa fie efectuata in conditii stricte de igiena, caci nu ttrebuie sa amestecam microbul pe care il cautam cu microbi paraziti.
Asistenta inteapa bolnavul cu un ac special, iar sangele curge direct intr-un tub special. Acest tub este conservat intr-o etuva la 37°C si se pastreaza timp de aproximativ 15 zile. Daca in sange exista un microb, acesta va provoca modificari in tub.
Ionograma
Se refera la nivelul de ioni din sange. Exista elemente incarcate pozitiv, cationii, si elemente incarcate negativ, anionii. Ei trebuie sa fie intr-o stare de echilibru.
Se calculeaza sodiul, potasiul, clorul si bicarbonatele. O problema in acest echilibru poate fi constatata in numeroase boli sau dupa luarea anumitor vitamine, mai ales diuretice.
Supravegherea ionogramei este esentiala in reanimare, atunci cand bolnavul este rehidratat cu perfuzii intravenoase. Ea permite masurarea rehidratarii sau deshidratarii si corectarea dozajului pacientului.
Proteinele
In cazul protidemiei se masoara nivelul de proteine prezente in sange. Se distinge albumina si globulinele. O diminuare a concentratiei lor poate fi un semn de malnutritie. Exista variatii normale in functie de alimentatie, varsta, exercitiu fizic, sarcina.
Nivel normal: 60-80 g/l.
Anticorpii si serodiagnosticul
Atunci cand o persoana este infectata cu un virus, o bacterie sau un parazit, organismul sau fabrica anticorpi pentru a se apara. Serodiagnostricul detecteaza un anume anticorp, de aceea exista multe serodiagnostice: pentru sida, sifilis, febra tifoida, paludism, hepatita etc.
Atunci cand aveti in organism anticorpi impotriva unei anumite boli, de exemplu rubelola, atunci sunteti seropozitivi la aceasta boala. Astazi, de cand sida s-a raspandit, termenul de seropozitiv a luat un sens eronat.
Daca sunteti seropozitiv pentru rubeola, aceasta nu inseamna ca sunteti seropozitiv pentru sida.
Ureea
Provine din distrugerea proteinelor si este elimita de rinichi. Ea poate sa crreasca, daca rinichiul nu functioneaza bine sau in caz de distrugere a unei cantitati prea mari de proteina.
Nivel normal: 0,15-0,5 g/l.