OJA.ro blog

  • Magazin
  • Beauty Sfaturi cosmetica
    • Ingrijire ten
    • Ingrijire corp
      • Maini frumoase
      • Sani sanatosi
    • Ingrijire par
    • Ingrijire orala
    • Ochi sanatosi
    • Medicina si cosmetica
  • Nutritie
    • Retete
  • Stil de viata
    • Ecologie
  • Terapii
    • Apiterapia
    • Argiloterapia
    • Aromaterapia
    • Hidroterapia
    • Luminoterapia
    • Oligoterapia
    • Presopunctura
    • Remedii naturiste
    • Vitaminoterapia
    • Plante medicinale
      • Plante medicinale de la A la L
      • Plante medicinale de la M la Z
  • Ghid de produse

Ce stiti despre fier?

Prezenta fierului in organism este esentiala. Acest element permite globulelor rosii sa transporte oxigenul necesar catre celulele noastre. Dar stiti cu adevarat in ce alimente il puteti gasi?

Spanacul contine mult fier

Fals. Popeye ar trebui tratat ca un mare mincinos. 100 gr de spanac nu contine decat 3 mg de fier, ceea ce este extrem de putin. De ce atunci aceasta credinta? In 1890, un cercetator american a studiat o frunza de spanac. Copiindu-i rezultatele, secretara sa a facut o minora greseala, dar cu efecte mari. In loc sa scrie 3,0 mg, a notat 30 mg.

Fierul este continut de catre alimentele de origine animala

Adevarat. Exista doua feluri de fier: cel numit heminic, care este cel mai bine absorbit de catre organismul nostru si cel non-heminic, care nu este prea bine asimilat. Fierul heminic este continut in alimentele de origine animala cum ar fi ficatul, caltabosul, maruntaie de animale si pasari, peste etc. De aceea este foarte important sa le introducem in dieta noastra. Cat despre vegetale, acestea contin mai ales fier non-heminic.

Este recomandat sa beti un pahar de suc de portocale dimineata pentru asimilarea fierului

Adevarat. Portocalele contin vitamina C care favorizeaza absorbtia fierului de catre organism. La fel se intampla si cu fructele si legumele mancate in timpul meselor. Acestea cresc in mod spectaculos asimilarea fierului continut in alte alimente.

Este bine sa evitam sa bem o ceasca de cafea sau ceai dupa fiecare masa

Adevarat. Anumite alimente favorizeaza asimilarea fierului de catre organism, altele dimpotriva, o impiedica. Acesta este cazul tuturor celor care contin tanina. Evitati, deci, sa beti un pahar de vin cand mancati o friptura. Si asteptati jumatate de ora inainte sa va luati ceaiul sau cafeaua dupa masa.

Toti avem aceiasi nevoie de fier

Fals. Nevoile noastre sunt diferite in functie de varsta, sex si perioade ale vietii. Aportul zilnic recomandat pentru un barbat peste de 9 mg, iar pentru o femeie este de 16 mg. Daca femeia este insarcinata, ea are nevoie de mai mult fier, pana la 30 mg in al treilea trimestru. Pentru un copil in varsta de la 1 la 9 ani, doza zilnica este de 7-8 mg.

Fierul este prezent in cantitati mari in organism

Fals. Femeile au aproximativ 2,5 grame, in timp ce barbatii au 4 grame. Cu toate acestea fierul ramane un element esential pentru buna functionare a organismului. In fiecare zi, corpul elimina o cantitate mica de fier prin celulele moarte, saruri, descuamare si urina. De aceea trebuie sa avem mare grija sa ne completam nevoile noastre de fier zilnic printr-o dieta adecvata.

Fierul – element fara de care nu putem trai.

apr. 15, 2007Ojaro
Introduceti in meniu nucile si aluneleCafeaua decofeinizata, o solutie buna?
You Might Also Like
 
8 motive pentru a nu arunca zatul de cafea
 
Ceaiuri delicioase
Comments: 10
  1. NEMES DOINA
    aprilie 20, 2012 at 3:05 pm

    Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti ce ar trebui sa iau sau sa consum deoarece am fieritina mare de 950.Va rog sa-mi spuneti un regim alimentar fara fier. VA MULTUMESC.

    ReplyCancel
  2. nicoleta
    ianuarie 19, 2012 at 1:00 am

    buna ziua am o fetita de 4 ani si traspira forte mult in timpul somnului am facut analiele si i ne e sit putina anemie

    ReplyCancel
  3. yoyo
    februarie 2, 2011 at 11:27 am

    Draga mea,Alexandra Tiganelea , carnea de origine animala este o sursa foarte bogata in fier. In special cea de pui,nu mai da-ti sfaturi fara sa stiti.

    ReplyCancel
  4. Alexandra Marian
    noiembrie 14, 2010 at 7:23 pm

    Buna ziua!Am facut si eu analizele pt ca ma simteam foarte rau si mi-a iesit calciu 7,8 si iron 48, acum iau tratament…as vrea sa stiu in cat timp imi revin si cat timp dureaza tratamentul, iau calciu cu vitamina D si tardyferol, astept un raspuns, va multumesc!

    ReplyCancel
  5. Alexandra Tiganelea
    octombrie 9, 2009 at 7:58 pm

    Am facut cateva cercetari si am descoperit urmatoarele informatii: alimentele cu continut scazut de fier sunt carnea de pui, de porc, platica (peste), untul de arahide si broccoli.Ficatul de porc si de pui, precum si scoicile si semintele de dovleac trebuiesc evitate, fiind alimentele cele mai bogate in fier. Evitati suplimentele alimentare care contin fier.

    ReplyCancel
  6. Sorin Sandulescu
    octombrie 8, 2009 at 1:49 pm

    Si eu doresc, ca dl. Iacob, o lista de alimente sau dieta fara fier – sau cat mai putin posibil, datorita hemocromatozei genetice pe care tocmai am descoperit-o (mi-a fost afectat ficatul avand toti marcarii de hepatite negativi).
    Cu multumiri anticipate,
    Sorin Sandulescu

    ReplyCancel
  7. ionut
    februarie 24, 2009 at 9:07 pm

    eu am ulcer si cand iau fier mi-e foarte rau. am si anemie de fier. imi vine sa vomit .ma arde rau stomacul, dar am nevoie sa iau fier si nu stiu ce sa fac. astept raspuns, va rog

    ReplyCancel
  8. Petrica Iacob
    februarie 15, 2009 at 1:11 pm

    As vrea sa stiu exact ce alimente NU contin fier, deoarece eu am fierul foarte mare in sange

    ReplyCancel
  9. Claudia
    septembrie 5, 2008 at 8:15 am

    Bun articolul, da, dar pe mine ma intereseaza acum de exemplu fructe, legume, ce nu contin fier. Este un regim special pentru mama mea. O sa ma mai uit aici, poate imi raspunde cineva. Ms.

    ReplyCancel
  10. madalina
    mai 17, 2007 at 8:22 am

    este un articol foarte bun dar ar fi trebuit sa enumerati si cateva exemple care sa contina fier

    ReplyCancel

Faci un comentariu sau dai un răspuns? Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

aprilie 15, 2007 10 Comments Nutritiecafea, ceai, fier, fier heminic, globule rosii, spanac, suc de portocale
Articole recente
  • Invatati sa va placa de voi insiva
  • Limonada – bautura perfecta pentru o vara torida
  • Intariti-va sistemul imunitar
  • 10 idei de cum sa iti pictezi unghiile
  • Cum sa ne vopsim parul acasa in 9 pasi simpli
Comentarii recente
  • Irina la Intrebari frecvente despre ciclul menstrual
  • ELENA STOIAN la Muscaturile de tantari: tratament si prevenire
  • Argila: beneficii medicinale si cosmetice - OJA.ro Blog de frumusete holistica la Uleiurile esentiale – ce stim despre ele?
  • Metode naturale de a adormi - OJA.ro Blog de frumusete holistica la Uleiurile esentiale si beneficiile aduse organismului
  • Cum protejam culoarea parului vopsit - OJA.ro Blog de frumusete holistica la Cum sa ne vopsim parul acasa in 9 pasi simpli
Bine ati venit pe OJA.ro

Bine ati venit pe blogul OJA.ro

Categorii
  • Cosmetica
  • Terapii Naturiste
  • Plante medicinale
  • Stil de viata
  • Ghid de produse
  • Vopsea de par
  • Vopsea de par fara amoniac
  • 7 motive pentru a te abona la Newsletter
  • Publicitate pe OJA.ro Blog
  • Scrie pentru OJA.ro Blog
OJA.ro

OJA.ro – magazin de frumusete holistica

2021 © OJA.ro Blog frumusete holistica