Ce este spasmofilia?
Este o criza de contractii musculare violente si incontrolabile, ce apar in contextul anxietatii sau in urma unei enervari mari. Este o problema frecventa, care apare mai ales la femeile tinere. Termenul de „tetanie” este deseori folosit pentru a desemna spasmofilia, caci tetania este o scadere drastica a calciului in sange.
Cauza spasmofiliei este controversata. Anumiti medici spun ca este vorba de o scadere momentana si de scurta durata a calciului si magneziului, pentru altii este o manifestatie a unei stari acute de anxietate, iar altii spun ca este o forma moderna de isterie.
Criza de spasmofilie
Tipul acesta de criza apare mai ales dupa o enervare puternica sau intr-un context de stres intens. Caldura, izolarea, munca la birou sau relatiile cu superiorii sunt cel mai adesea factorii declansatori. Uneori persoana simte ca o criza va aparea si incepe sa se agite si sa devina nelinistita. Dar uneori pur si simplu se declanseaza fara avertismente.
Apar furnicaturi la maini si in jurul gurii. Criza urca din ce in ce mai mult, apar tremuraturi, muschii bratelor se contracta. La nivelul mainilor, degetele se apropie unele de celelalte, pentru a da o forma speciala palmei. Varful degetului mare se apropie de celelate patru. Persoana respira din ce in ce mai greu, respira repede si adanc, se simte ametita. Intreg corpul se contracta.
Dar ceea ce este cel mai impresionant, este ceea ce simte. Conform spuselor celor care au suferit de asemenea crize, se manifesta un anumit numar de senzatii, cel mai adesea descrise prin acelesi cuvinte: impresia de a pleca, de a muri, inima care se mareste, presiune asupra inimii, lipsa de aer, inima care se opreste etc. Toate aceste semne se invart in jurul simptomelor vitale care ating inima si respiratia.
Ce faci in cazul unei crize de spasmofilie?
Exista doua posibilitati:
1. Sunteti sigur ca este vorba de o criza de spasmofilie. Mai intai incercati sa nu va panicati. Spuneti-va ca persoana respectiva nu-si risca viata, ca nimeni nu a murit vreodata dintr-o criza de spasmofilie. Cel mai bine este sa dati afara pe toata lumea din incapere. Izolati persoana din anturaj si inchideti-va cu aceasta intr-o camera. Nu o lasati singura. Indepartati-o de orice loc periculos si dati la o parte obiectele periculoase: cutite, arme etc.
Ce atitudine trebuie sa adoptati?
Nu dramatizati situatia, asigurati persoana care trece prin criza ca totul este bine, ascultati-o si vorbiti-i pentru ca ea sa nu se simta vinovata: „Va trece”, „Medicul o sa te ajute”, „Este normal, ai dreptul sa clachezi”.
Nu cautati sa o faceti sa rationeze, sa nu va opuneti discursului sau dimpotriva sa-l analizati. Incercati sa ramaneti calm si neutru pe cat se poate. Lasati-l sa vorbeasca despre ce-l nelinisteste cat mai mult posibil.
Daca medicul i-a prescris deja ceva, cautati in farmacie un anxiolitic si puneti-i un comprimat sub limba. Daca are furnicaturi in maini si in jurul gurii, sau respira rapid si intens, puneti persoana sa respire aer dintr-o punga de plastic. Pentru asta, luati o punga, deschideti-o pentru a intra cat mai mult aer, apoi spuneti-i sa puna deschiderea in jurul gurii. Trebuie sa respire cat mai lent posibil.
2. Nu sunteti sigur ca este o criza de spasmofilie. In acest caz, chemati ambulanta. Incercati sa calmati persoana fara sa interveniti in vreun fel, ceea ce este foarte dificil.
Tratamentul in cazul spasmofiliei
Odata criza trecuta, tratamentul se bazeaza pe magneziu pe cale orala sau calciu. In general, alegerea este facuta pentru unul sau celalalt. Daca este prescris calciul, acesta va fi asociat cu vitamina D. Acest tratament este mai ales prescris in cazul crizelor de tetanie.