Alimentele grase provin din regnul animal sau vegetal. Desi sunt esentiale pentru organismul dvs., unele sunt mai putin bune decat altele. Si iata de ce.
Doar excesul e de vina
Ulei de masline in salata dvs, o friptura apetisanta de vaca sau cateva sardine si iata-va in contact cu alimentele grase. Sunt aproape peste tot, dar nu este cazul sa va panicati. Nutritionistii nu inceteaza sa repete: “nu alimentele grase sunt rele, ci excesul lor.” Chiar si alimentele grase “bune” consumate in exces pot sa va fie nefaste, caci ele – vorbim in special de uleiuri – au foarte multe calorii. Totul depinde de cat de bine stim sa alegem si de atentia noastra de a nu depasi anumite limite. Doza zilnica recomandata este de aproximativ 65 gr de lipide pe zi, ceea ce inseamna aproximativ 2000 kcalorii.
Preferati alimentele grase vegetale
In principal exista doua tipuri de alimente grase:
– cele de origine animala si anume: untul, untura de oaie, untura topita, smantana etc.
– cele de origine vegetala: toate uleiurile si untul de arahide.
Pe care sa le preferam? Pe cele de origine vegetala, in special uleiul de masline. De ce? Comparativ cu alimentele grase de origine animala, cele vegetale nu contin deloc sau prea putin acizi grasi saturati, dusmani ai arterelor si acuzati de a favoriza anumite forme de cancer. In fine, pentru ca sunt bogate in acizi grasi mono si polisaturati, care contribuie la scaderea colesterolului negativ.
Dar nu alungati doar pentru atat alimentele grase de origine animala. Untura de rata sau de oaie este plina de acizi grasi nesaturati. Ar fi pacat sa nu profitati. In orice caz, nu uitati: untul este indispensabil intr-o cantitate mai mica datorita aportului sau de vitamina A. Nu va refuzati sistematic alimente grase, fie ca sunt de origine animala sau vegetale. Organismul dvs. are mare nevoie de ele.
Faci un comentariu sau dai un răspuns?