Probabil ca atunci cand erati copii parintii va repetau mereu “bea-ti laptele” si va gandeati atunci ca acesta este probabil un lucru bun pentru voi. Dar acum, cand la micul dejun puteti bea suc sau alte bauturi energizante, cu siguranta nu va mai ganditi la lapte.
Parintii aveau dreptate cand va obligau sa beti lapte. Este plin de calciu, care este vital pentru cresterea sanatoasa a oaselor si dintilor.
De ce avem nevoie de calciu?!…Oasele cresc repede in timpul adolescentei si tinerii au nevoie de mult calciu pentru a-si dezvolta oase puternice, pentru a evita afectiunile mai tarzii ale acestora. Dar multi esueaza in administrarea dozei zilnice recomandate de calciu.
Iar cei care fumeaza si beau bauturi carbogazoase, cu cafeina sau alcool asimileaza si mai greu calciul, deoarece aceste produse contin substante care intervin in modul in care corpul absoarbe si foloseste acest mineral.
Calciul din oase incepe sa scada in timpul tineretii si gradual oamenii isi pierd densitatea oaselor odata cu inaintarea in varsta – in special femeile. Adolescentii, si in mod particular fetele, ale caror diete nu furnizeaza nutrientii necesari in dezvoltarea oaselor la potential maxim, se expun unui risc mai ridicat de aparitie a osteoporozei, marind in aceslasi timp si probabilitatea de aparitie a unor fracturi.
Calciul joaca un rol important si in contractia muschilor, transmiterea impulsurilor catre nervi si secretia de hormoni. Daca oamenii nu au suficient calciu in dieta lor, corpul il ia din oase pentru a asigura functionarea normala a celulelor, ceea ce duce la oase slabite si nerezistente.
Adolescentii care sufera de intoleranta la lactoza nu au suficiente enzime intestinale care sa ajute la digerarea zaharului din produsele lactate si pot avea gaze, balonari, crampe sau diaree dupa ce beau lapte sau consuma lactate.
Din fericire exista produse lactate cu mai putina lactoza sau fara, precum si picaturi cu lactaza care pot fi adaugate in produsele lactate sau tablete care le fac sa fie tolerate. Branza veche, de asemenea, contine putina lactoza si iaurturile care contin culturi active sunt mai usor de digerat si exista o probabilitate mai redusa sa cauzeze probleme.
Daca esti vegetarian…Poate sa fie o provocare sa obtii suficient calciu dintr-o dieta care nu contine lactate, dar va puteti bucura de surse de calciu, precum legumele frunzoase, broccoli, produse imbogatite cu calciu, sucul de portocale, bauturi din soia si orez si cereale.
Desi este recomandat sa obtii calciul necesar dintr-o dieta bogata in calciu, cateodata nu este posibil. Discutati despre suplimentele de calciu cu un doctor in cazul in care crezi ca nu poti sa asimilezi cantitatea necesara.
Vitamina D este esentiala pentru absorbtia calciului, deci este important sa o includeti in mediul vostru. Creata de corp atunci cand pielea este expusa la soare, vitamina D se gaseste si in produsele lactate imbunatatite cu vitamine, dar si in alte produse, precum peste si galbenus de oua.
Nu uitati sa fiti active si sa faceti miscare regulat, care este foarte importanta pentru oase. Saritul corzii, jogging-ul sau mersul pe jos dezvolta si mentin o structura osoasa puternica.
Pentru parinti este indicat sa isi sfatuiasca si sa ii invete pe copii cu un regim alimentar bogat in vitamine si minerale pentru a evita eventualele afectiuni posibile, evitand suplimentele de vitamine luate fara indrumarea medicului. Daca asimilezi suficient calciu si faci miscare cand esti copil si continui sa faci asta si cand esti adolescent, vei deveni un adult sanatos cu oase puternice.
Intotdeauna este mai usor sa previi decat sa vindeci, asadar incercati sa nu faceti compromisuri cand vine vorba de sanatatea voastra . Puneti-o pe primul loc si incercati sa aveti grija de ea prin metode simple precum alimentatie corecta, meniuri bogate in minerale si vitamine si miscare.