Ceaiul de hibiscus este o bautura din plante, veche, care este consumata atat fierbinte, cat si rece, in intreaga lume. Este preparat din infuzia obtinuta din petalele florilor plantei cunoscute sub denumirea de Hibiscus Sabdariffa.
Aceasta planta este cultivata in Sudan, deoarece necesita un climat fierbinte pentru a creste bine. Este cunoscuta sub diverse denumiri in functie de diferitele parti ale lumii, arabii numind-o karkady sau karkade, iar latin-americanii “floarea din Jamaica”.
Ceaiul de hibiscus ofera o aroma delicioasa, asemanatoare afinelor, cu un parfum deosebit. Are o culoare rosie distincta, vibranta, naturala, data de polizaharidele acide si de glicozidele flavonoide continute. Acest ceai nu contine cafeina si ofera numeroase beneficii pentru corpul uman, precum reducerea tensiunii arteriale, a colesterolului.
Ceaiul de hibiscus este o binefacere pentru persoanele care sufera de afectiuni ale inimii, precum si pentru cei care au probleme circulatorii.
Acest ceai este bogat in vitamina C, ajutand in combaterea racelii si infectiilor, prin intarirea sistemului imunitar al organismului uman.
De asemenea, ceaiul din hibiscus reduce tensiunea arteriala ridicata, imbunatatind circulatia sanguina. Ajuta chiar si la reducerea nivelului stresului.
Contine cativa antioxidanti minunati de care organismul are nevoie, precum acidul citric si acidul ascorbic, care ajuta la protejarea celulelor corpului.
Ceaiul de hibiscus protejeaza corpul impotriva atacurilor bacteriene si creste puterea mecanismelor de aparare impotriva infectiilor. Este un antimicrobian si un anti-cancerigen natural.
Acest tip de ceai functioneaza extrem de bine in reducerea greutatii, deoarece contine inhibatori de enzime care blocheaza productia de amilaze. Amilaza rupe complexul de zaharuri si amidon din corp si reduce absorbtia carbohidratilor.
Consumul de ceai de hibiscus, in mod regulat, ajuta la prevenirea constipatiei si infectiilor urinare.
Atentionari ceai hibiscus!
Trebuie sa se evite consumul de ceai de hibiscus de catre persoanele cu o tensiune arteriala scazuta.
Ceaiul de hibiscus poate afecta gradul de concentrare, prin urmare, nu trebuie consumat cand este necesara o atentie deosebita, la volanul unui autoturism sau in timpul oricarei alte activitati care necesita ca mintea sa fie alerta.
Persoanele cu un nivel scazut de estrogen trebuie sa evite consumul de astfel de ceai.
Deoarece efectele secundare in cazul copiilor nu sunt clare inca, se recomanda sa se evite consumul de ceai de hibiscus in timpul sarcinii sau alaptarii.
Cei carora li se administreaza medicamente impotriva cancerului trebuie sa evite consumul acestui tip de ceai, poate avea efecte adverse in combinatie cu tratamentul.