Argila a fost utilizata in intreaga lume de acum sute de ani in urma, de indigeni, ca element medicinal si cosmetic important. Recent, cercetarile medicale au adus la suprafata dovezi care sustin eficacitatea argilei, fiind din ce in ce mai populara ca tratament pentru diverse afectiuni si pentru ingrijirea pielii.
Extern, argilele sunt folosite pentru a absorbi uleiurile in exces, murdaria si toxinele din piele, simultan exfoliind si imbunatatind circulatia la nivelul pielii. Unele tipuri de argila, precum argila din bentonit, sunt ingerate in scopuri medicinale, precum detoxifiere sau deficiente minerale. Alte tipuri de argila, precum cea frantuzeasca sau tipul Rhassoul, sunt utilizate extern pentru afectiuni ale pielii si in scopuri cosmetice.
Argila se gaseste intr-o gama variata de culori, cum ar fi rosu, verde, alb, gri si poate varia ca textura de la aspra si grea pana la fina si pufoasa. Diferitele culori ale argilelor apar datorita continutului natural de minerale.
Argila din bentonit
Argila din bentonit este o argila comestibila aparuta in mod natural din sedimente de cenusa vulcanica si contine peste 70 de minerale. Aceasta argila este una dintre cele mai eficiente si puternice cand vine vorba de vindecare, fiind utilizata pentru a trata boli atat pe cale interna, cat si externa. Cele mai mari si mai active depozite provin din Wyoming si Montana.
Argila din bentonit este utilizata ca supliment intern pentru a ajuta in cazul deficientelor de minerale si ajuta la unirea toxinelor, facandu-le mai solubile. Extern, bentonitul este utilizat ca si cataplasma, pentru impachetare, in baie sau in alte retete pentru ingrijirea pielii. Argila din bentonit are capacitatea de a absorbi toxine, impuritati, metale grele si alti contaminanti din organism si este ingerata pentru a trata deficientele de minerale, anemia, ulcere ale stomacului, diareea, probleme intestinale, hemoroizi si in general, pentru o stare buna de sanatate.
Pentru utilizare interna, modurile de preparare tipice si indrumarile generale sunt urmatoarele:
- Statura fizica mare: luati o lingura de bentonit si adaugati-o la 250 ml de lichid si amestecati bine pana obtineti un amestec omogen.
- Statura fizica medie: o lingurita cu varf de argila de bentonit la 250 ml de lichid, amestecata bine pana se omogenizeaza amestecul.
- Statura fizica mica: o lingurita rasa de bentonit, adaugata la 250 de ml de lichid. Amestecati bine, pana cand argila s-a dizolvat complet in lichid.
Argila verde frantuzeasca
Argila verde frantuzeasca, cunoscuta si sub numele de argila de mare, absoarbe foarte bine, practic “bea”, uleiurile, substantele toxice si impuritatile din piele. Actiunea sa tonifianta stimuleaza pielea prin transportul de sange proaspat la celulele lezate ale pielii, revitalizand tenul si inchizand porii.
Extrasa din cariere de roci solide din Franta, este uscata de soare, 100% naturala si fara miros. Acest tip de argila are proprietati analgezice si anti-inflamatorii, fiind benefica pentru durerile musculare, inflamatii sau afectiuni artritice sau reumatice.
Argila verde este un bio-mineral si contine materie vegetala descompusa prcum si alte oligoelemente, precum: oxid de aluminiu, magneziu, calciu, fier, fosfor, sodiu, potasiu, cupru, zinc, seleniu, cobalt, mangan, siliciu, micro-alge si fitonutrienti.
Din punct de vedere cosmetic, argila verde frantuzeasca este deosebit de apreciata pentru capacitatea de a stimula circulatia sangelui si a limfei, de a indeparta celulele moarte ale pielii, de a absorbi impuritatile si grasimile si de a tonifia si intari tesuturile conjunctive. Dupa folosirea acestei argile, pielea este mai proaspata, mai catifelata, mai radianta si mai fina.
Argila verde din Franta este minunata si pentru ajutorul oferit in eliminarea problemelor cu pielea si suficient de delicata pentru a fi folosita saptamanal sau chiar zilnic, in cazul unor afectiuni mai serioase.
Argila Fuller’s Earth
Acest tip de argila este o argila sedimentara formata in mod natural, compusa in principal din oxid de aluminiu, oxizi de fier, oxid de calciu si oxid de magneziu. Este vast utilizata ca agent pentru luminarea tenului, producand un efect de luminare la nivelul exterior al stratului de epiderma a pielii. Datorita capacitatii de extractie enorme, argila Fuller’s Earth extrage si absoarbe uleiurile din piele si reprezinta alegerea numarul 1 pentru cei cu tenul gras si predispusi la acnee.
Utilizarea argilei Fuller’s Earth se recomanda celor cu probleme legate de acnee, pete si celor cu ten foarte gras. Este un ingredient de baza util in retetele faciale.
Argila Rhassoul
Argila Rhassoul este o argila de calitata utilizata in Spa-urile rafinate, obtinuta din depozite vechi din fertilii munti Atlas din Maroc, locatie in care a fost utilizata timp de 1400 de ani ca balsam pentru piele, sapun si sampon. Aceasta argila are o istorie foarte veche si a fost utilizata in Roma antica si in Egiptul antic de catre persoanele din nobilime.
Argila Rhassoul este o argila bogata in minerale, de culoare rosiatica caramizie, care se amesteca foarte bine cu apa, facand-o usor de aplicat pe fata si pe corp, rezultand o experienta catifelata si extrem de placuta.
In prezent, resorturile si spa-urile rafinate din lume o utilizeaza pentru tonifiere si pentru beneficiile bogate oferite. Este foarte bogata in oligoelemente precum siliciu, magneziu, fier, calciu, potasiu si sodiu, fiind una dintre cele mai rafinate comori pentru rasfatul pielii. Datorita continutului ridicat de minerale, proprietatilor astringente si proprietatilor de absorbtie, argila Rhassoul este minunata si eficienta pentru curatare, detoxifiere si in tratamentele generale pentru afectiuni ale pielii.
Testele clinice au aratat ca argila Rhassoul este eficace pentru elasticitatea pielii, porii astupati, indepartarea straturilor de celule moarte ale pielii, suprafetei uleioase a pielii, imbunatateste claritatea si aspectul pielii si elimina scuamele si deshidratarea la nivelul scalpului si pielii.
Incercati sa utilizati argila Rhassoul in retete de sapun, masti faciale, impachetari corporale, samponuri si balsamuri pentru o experienta luxoasa si decadenta.
Argila alba cosmetica
Argila alba cosmetica, cunoscuta si ca argila caolin, este una dintre cele mai versatile argile, dar si una dintre cele mai usoare argile cu uz cosmetic. Se gaseste des in preparatele pentru ingrijirea pielii si in produsele cosmetice datorita naturii ei delicate, continutului de minerale, proprietatilor de absorbtie si capacitatii de a “repara” mirosuri.
Argila alba este compusa din particule fine de argila, avand o consistenta usoara si pufoasa. Acest tip de argila este mai des folosit decat oricare alta argila cosmetica si se regaseste in pudre, impachetari corporale, produse pentru ingrijirea pielii, deodorante, sapunuri, exfoliante, masti faciale si produse de igiena.
Aceasta argila va extrage delicat impuritatile din piele fara sa iroseasca uleiurile naturale ale acesteia, in timp ce, simultan, exfoliaza, curata si stimuleaza circulatia. Argila alba este potrivita pentru toate tipurile de piele, indiferent daca este grasa, predispusa la pete, normala, sensibila, uscata sau matura.
Instructiuni pentru uzul general
Bai
Adaugati 60-90 de grame de pudra de argila la apa in care faceti baie si amestecati bine. Scufundati-va in ea si relaxati-va. Puteti adauga si uleiuri esentiale sau o infuzie din plante pentru a da senzatii mai puternice experientei.
Impachetari corporale
Adaugati o parte argila la 3 parti apa sau in functie de consistenta dorita. Amestecati foarte bine pana obtineti o pasta si aplicati pe zonele dorite.
Masca faciala
Amestecati o cantitate mica de argila cu apa pana obtineti o pasta moale. Aplicati un strat subtiere din pasta pe fata. Lasati-o sa actioneze 10-15 minute sau pana se usuca inainte de a o indeparta cu apa calduta. Daca aveti pielea uscata sau sensibila, puteti clati fata dupa 5 minute, inainte sa se usuce complet. Toate tipurile de piele pot folosi o infuzie din plante sau ape de flori in locul apei, pentru a creste actiunea de vindecare si se pot adauga si cateva picaturi de uleiuri esentiale.
In plus, persoanele cu ten normal-uscat pot folosi miere, iaurt, smantana, lapte sau glicerina vegetala in loc de apa sau pot adauga piure de avocado, castravete sau cateva picaturi de ulei de jojoba in amestecul obtinut. Persoanele cu ten gras pot adauga otet, suc de lamaie sau un albus de ou. Iar cele cu ten predispus la aparitia acneei pot adauga de asemenea otet sau suc de lamaie amestecului si 1-2 picaturi de ulei esential de lavanda sau de arbore de ceai.
Primul ajutor
Amestecati o cantitate mica de argila cu apa, gel de aloe vera sau apa de flori pana obtineti cu pasta fina. Aplicati direct pe taieturi, arsuri minore, intepaturi, muscaturi sau iritatii.
Cataplasma
Adaugati o parte argila la 3 parti apa sau pana ajungeti la consistenta dorita si amestecati bine pana obtineti o pasta omogena. Intindeti pasta pe o bucata de tifon si aplicati direct pe zona afectata, bandajand. Lasati-o acolo pentru circa 2 ore, dar fara a permite pastei sa se usuce. Indepartati cataplasma si puneti una noua, daca mai este nevoie.
Are argila efecte secundare?
Beneficiile argilei sunt deja cunoscute si este utilizata din ce in ce mai des. Practicienii medicinei alternative din intreaga lume o folosesc cu incredere. Ariile de aplicare nu sunt doar cele din medicina, ci si din alte domenii. Ce poate fi mai simplu si mai placut decat sa utilizezi un mineral, asa simplu ca argila, pentru a oferi beneficii sanatatii si pentru a adauga cativa ani in plus de sanatate si fericire la cei pe care ii aveti deja?
Atentie totusi, persoanele in varsta si femeile insarcinate nu trebuie sa consume argila. In plus, consumul de argila nu trebuie sa aiba loc in acelasi timp in care se administreaza medicamente sau suplimente. Diferenta trebuie sa fie de 2 ore, dupa administrarea medicamentelor.
Pana acum nu sunt cunoscute efecte secundare ale ingerarii argilei organice in dozele recomandate. Totusi, studiile asupra oamenilor nu sunt inca definitivate. Este bine sa consultati un practician profesionist inainte de a va face un obicei din consumul argilei.
DISCLAIMER: informatiile de mai sus au caracter informativ si nu se pot substitui sfaturilor sau prescriptiilor medicului dvs. curant sau a oricarui personal medical calificat. Nu folositi informatiile in scopul diagnosticarii sau tratarii oricaror probleme de sanatate sau boala sau de inlocuire a medicamentelor, a tratamentelor prescrise de medic. Fiecare om este unic, iar medicul curant al fiecaruia poate corela informatiile despre dvs. si analizele individuale si decide astfel ce este mai bine pentru fiecare in parte. Militam pentru folosirea constienta si responsabila a resurselor pe care natura ni le pune la dispozitie, insa intr-o maniera prudenta si totodata ca adjuvant al medicinei alopate. Consideram ca omul modern poate imbina cu intelepciune medicina traditionala bazata pe stiinta, cu medicina complementara bazata pe terapii complementare si alternative ce au la baza viziunea holistica a omului (trup, minte, spirit). Totul cu masura potrivita, dragilor!