De curand am dat peste o revista despre medicina, publicata in 1963, iar la acea vreme publicul o achizitiona ca si text autorizat. In acea revista, aminoacizii sunt mentionati foarte putin. Articolul indica faptul ca doar 8 dintre cei peste 20 de aminoacizi sunt necesari pentru a oferi echilibrul necesar unei dezvoltari sanatoase a organismului uman.
Cei 8 aminoacizi mentionati in acea revista sunt: izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofanul si valina. Tot in aceasta revista se recunoaste faptul ca este posibil ca si alti aminoacizi sa fie necesari pentru copii, femei insarcinate sau alte persoane aflate in situatii exceptionale. Dar acest articol nu spune si care ar putea fi acele “situatii exceptionale”.
De asemenea, acest articol nu face nici distinctia intre aminoacizii esentiali si ne-esentiali. Diferenta consta in faptul ca aminoacizii esentiali nu pot fi produsi sau depozitati de catre corpul uman si trebuie asigurati regulat prin dieta zilnica, in timp ce aminoacizii ne-esentiali pot fi produsi de organism cu ajutorul acizilor esentiali. Toti aminoacizii, esentiali si ne-esentiali, sunt necesari pentru mentinerea unui corp sanatos.
Aminoacizii construiesc celule, protejeaza organismul impotriva virusilor si bacteriilor, repara tesuturile lezate, sunt resurse pentru hormoni, par, unghii, piele si membrane, mentin sistemul reproductiv activ si transporta oxigenul prin organism, toate acestea impreuna cu alte functii pe care le detin.
Cunostintele despre aminoacizi au avansat in mod considerabil de la data articolului mentionat mai sus. Potrivit unei liste actuale cu aminoacizi, gama acestora cuprinde alanina, arginina, asparagina, acidul aspartic, cisteina, acidul glutamic, glutamina, glicina, histidina, izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, pralina, serina, treonina, triptofanul, tirozina şi valina.
Aminoacizii acceptati ca ne-esentiali sunt alanina, asparagina, acidul aspartic, cisteina, acidul glutamic, glutamina, glicina, prolina, serina si tirozina.
Ceilalti, aminoacizii esentiali, includ: arginina, histidina, izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenlalanina, treonina, triptofanul si valina.
Unul dintre cei mai cunoscuti aminoacizi este triptofanul, aminoacid esential, neputand fi sintetizat de catre corp si fiind nevoie a fi ingerat prin intermediul hranei. Triptofanul este necesar pentru cresterea normala a copiilor si pentru mentinerea echilibrului de azot la adulti. De asemenea, organismul utilizeaza triptofanul pentru a produce:
- vitamina B3, esentiala pentru desfasurarea normala a proceselor gastrointestinale si nervoase;
- serotonina, implicata in controlul starilor de spirit si apetitului;
- melatonina, importanta pentru un somn regulat.
Sursele cele mai cunoscute de aminoacizi sunt carnea si produsele lactate. Totusi, aminoacizii necesari pot fi obtinuti si dintr-o dieta vegetariana, dar este nevoie de o planificare foarte buna a regimului alimentar, pentru a se asigura cantitatea necesara. Anumite combinatii de cereale (grau, porumb si orez) impreuna cu legume pot oferi gama completa de aminoacizi.
Fiecare aminoacid are un rol prestabilit in construirea, intretinerea si repararea organismului. Organismul uman nu poate functiona pentru mult timp fara resursa necesara de aminoacizi. Prin urmare, este necesara stabilirea unei diete echilibrate, care sa contina cantitatea adecvata de proteine, in functie de varsta si greutatea persoanei in cauza. Aceasta dieta trebuie sa furnizeze aminoacizi in functie si de sexul persoanei, nu numai de varsta si greutate.
Exista si suplimente de aminoacizi care pot corecta deficientele din organism. Dar, ca si in cazul altor suplimente, trebuie sa discutati cu un medic inainte de administrarea regulata a acestora. Spre exemplu, in cazul triptofanului, s-au descoperit efecte secundare ale administrarii pe cale orala, sub forma vederii incetosate, starilor de somnolenta, uscarea gurii, durerilor de cap si senzatiilor de voma.