Acupunctura inseamna “strapungere cu ac” sau practica inserarii unor ace extrem de subtiri in piele, pentru a stimula anumite parti anatomice ale corpului (numite si acu-puncte), cu scop terapeutic. Impreuna cu metoda obisnuita de intepare a pielii cu ace subtiri, practicienii acupuncturii folosesc si caldura, presiunea, frectiile, aspiratia si impulsurile de energie electromagnetica, pentru a stimula punctele in cauza. Acu-punctele sunt stimulate pentru a echilibra miscarea energiei (qi) in corp, scopul final fiind restabilirea sanatatii.
In ultimii 40 de ani, acupunctura a devenit foarte cunoscuta, fiind un tratament disponibil oricui si rezonabil ca pret, in tarile dezvoltate, dar si in cele in curs de dezvoltare.
Pentru a intelege cum functioneaza acupunctura, este necesar a te familiariza cu principiile de baza ale filozofiei chinezesti. Filozofiile lui Dao sau Tao, yin si yang, cele 8 principii, cele 3 comori si cele 5 elemente fundamentale sunt toate fundamentale in acupunctura traditionala chinezeasca si pentru rolul ei specific de a ajuta la mentinerea unei stari bune de sanatate si unei stari de bine a persoanelor.
Yin si Yang in acupunctura si in medicina traditionala chinezeasca (MTC)
Ideea de armonie si echilibru sta si ea la baza yin si yang. Principiul potrivit caruia fiecare persoana este condusa de forte opuse, dar complementare, ale yin si yang sta in centrul oricarei gandiri chinezesti. Se considera ca afecteaza tot ce exista in univers, inclusiv pe noi insine.
In mod traditional, yin este intunericul, pasivul, femininul, recele si negativul. Yang este lumina, activul, masculinul, caldul si pozitivul. O alta cale simpla de a privi yin si yang este aceea ca exista doua parti ale oricarui aspect sau lucru – fericit si trist, obosit si energic, rece si fierbinte. Yin si yang sunt opusii care formeaza intregul. Nu pot exista unul fara celalalt si nimic nu va fi complet daca nu sunt ambii prezenti. Exista grade diferite din fiecare in functie de totul si oricine. Simbolul “tai chi”, ilustreaza cum curg unul in altul, micul yin intotdeauna impreuna cu yang si micul yang mereu langa yin.
In lume, soarele si focul sunt yang, in timp ce pamantul si apa sunt yin. Viata este posibila doar datorita interactiunii dintre aceste forte. Toate aceste forte sunt necesare pentru a exista viata.
Yin si yang sunt precum o lumanare. Yin reprezinta ceara din lumanare. Flacara este yang. Yin (ceara) il hraneste si sprijina pe yang. Flacara are nevoie de ceara pentru a exista. Yang il consuma pe yin si, prin procesul propriu-zis, arde straluncind. Cand ceara (yin) se termina si flacara se stinge. In acest moment si yang dispare. Asadar, va puteti da seama foarte usor cum yin si yang depind unul de celelalt pentru a exista. Nu puteti avea unul fara celalalt.
Corpul, mintea si emotiile sunt subiectul influentei lui yin si yang. Cand doua forte opuse se afla in echilibru, ne simtim bine, dar daca una dintre forte o domina pe cealalta, apare un dezechilibru, care va duce la afectarea in mod negativ a sanatatii.
Putem compara conceptul de yin si yang cu principiul corespunzator “tridoshas” din Ayurveda, remediile antice din India. Ayurveda sugereaza ca fiecare persoana detine vata, pitta si kapha. Cand acestea se afla in echilibru, exista o stare de sanatate perfecta. Cand exista dezechilibre exista si boli.
Unul dintre principalele scopuri ale unui acupuncturist este de a mentine echilibrul lui yin si yang in intreaga persoana, pentru a preveni aparitia bolilor si restabilirea sanatatii existente.Acupunctura este o terapie yang, deoarece se misca dinspre exterior spre interior. Terapiile pe baza de plante si nutritie sunt terapii yin, deoarece actioneaza de la interior catre exterior. Multe dintre organele majore ale corpului sunt clasificate ca perechi yin-yang, care schimba influente sanatoase si nesanatoase.
Yin si yang sunt si parte a celor 8 principii ale medicinei traditionale chinezesti. Celelalte 6 sunt: rece si fierbinte, intern si extern, deficienta si exces. Aceste principii permit practicienilor sa utilizeze yin si yang intr-un mod mult mai precis, pentru a da un diagnostic mult mai detaliat.
Acupunctura este una dintre cele mai cercetate si documentate practici de medicina complementara si alternativa. O serie de studii controlate a aratat dovada eficientei acupuncturii in tratarea mai multor afectiuni, incluzand osteoartrita, greata provocata de chemoterapie, astmul, durerile de mijloc, ciclurile mentruale dureroase, instabilitatea vezici biliare si durerile de cap si migrenele. Studiile asupra acupuncturii au dus la rezultate pozitive si in zone ale controlului durerilor cronice si al depenedentei de droguri.
Faci un comentariu sau dai un răspuns?